Dave the Diver

Dave the Diver er ikke den ukjente søsterlåta til Holy Diver, men en herlig sommerperle hvor dykking og sushi står på menyen.

Dave the Diver

Utvikler: Mintrocket

Utgiver: Mintrocket

Plattform: Mac, PC, Switch

Sjanger: Eventyr

Dato: 28. juni 2023

Aldersgrense: 7 år

Iblant dukker det opp noen spill som kommer ut av så å si intet og blir nesten allemannseie i noen uker eller måneder. Et typisk tidspunkt denne typen spill er sommeren, der trykket av storlanseringer minker og mindre spill kan se sitt snitt til å overta spillsamfunnsdiskursen. Sommeren 2023 ble dette spillet Dave the Diver.

Å kalle Dave the Diver et «mindre spill» er riktignok ikke helt presist, skal vi tro diskusjonene som har oppstått i kjølvannet av årets Game Awards-nominasjoner. Selv om spillet er utviklet av det mindre koreanske selskapet Mintrocket, har dette selskapet sitt utspring fra gigantselskapet Nexon, som i 2021 var gode for godt over 1 milliard dollar. Dermed blir det ikke helt riktig å klassifisere Dave the Diver som et indiespill, selv om den grafiske stilen kan gi inntrykk av at spillet er produsert av et lite og uavhengig studio. Den diskusjonen legger vi imidlertid til side, for til syvende og sist er det spillopplevelsen som er viktig når vi skal ta et dypdykk(!) ned i Daves eventyr.

Som tittelen avslører inntar du rollen som dykkeren Dave, en godslig og koselig kar som kunne blitt tatt for å være dobbeltgjengeren til Gabriel «Fluffy» Iglesias. Under en lat sommerdag blir Dave oppringt av den noe tvilsomme kompisen Cobra, som lover gull og tidenes forretningsmulighet om Dave tar turen til havområdet kalt Blue Hole, et sted der terrenget forandrer seg med jevne mellomrom og alle verdens fisker samles (Blue Hole minner dermed til forveksling på All Blue, det sagnomsuste havet som Sanji i One Piece drømmer om å finne). Dette er naturligvis det mest egnede stedet å drive en sushi-restaurant, og sammen med den tøffe gangsterkokken Bancho oppretter Dave og Cobra et nytt gastronomisk eventyr.

Allerede fra første stund oser Dave the Diver av sjarm, og dette inntrykket blir ikke mindre etter hvert som du blir bedre kjent med alle de lokale, fargerike og til tider svært eksentriske innbyggerne. Godeste Dave er en koselig og trivelig kar som vil alle vel, noe som dessverre gjør ham litt lett å utnytte, men takket være hans stå-på-vilje kommer vi tettere innpå et svært variert rollegalleri. Her veves sjarm og humor sammen i god harmoni, noe som blir forsterket av det som muligens klassifiserer som årets beste animasjonsfilmsekvenser. Med jevne mellomrom disker spillet opp med noen fabelaktige animasjoner som får frem spillets eksentriske og kreative natur, og det er tilnærmet umulig å ikke humre og le av disse filmsekvensene når de dukker opp i all sin retroinspirerte prakt.

Noen spill kjennetegnes av det jeg kaller «den gode tralten», der spillmekanikkene har en gjentakende rytme som blir en koselig og tilbakelent opplevelse selv om man gjør dem mange ganger. Dave the Diver er et slikt «god tralt»-spill. På dagtid handler dagene om å dykke i havet på jakt etter fisk og annen sjømat, og siden Blue Hole har en tendens til å forandre seg fra dag til dag vil du aldri få den samme opplevelsen to dager på rad. Til å begynne med har du ganske mange begrensninger når det kommer til dykkerutstyr, jaktredskaper og bærekapasitet, men alt dette kan heldigvis forbedres med nytt utstyr som du kjøper via applikasjoner på mobilen eller via våpensmeden Duff, en kar som oser av det man vil kunne kalle for et otaku-stempel. Dette gjør at du kan dykke dypere hvor det skjuler seg nye, større og skumlere fiskesorter, pluss at du kan være lengre under vann og bære med deg mer fisk. Dagens fangst tar du så med til Bancho på kveldstid, som disker opp sushi ut ifra en meny du setter opp. Jo bedre sushi, jo høyere rangering på Instagram-klonen Cooksta, som igjen trekker til seg flere kunder og krever at du må ansatte ekstra hjelpere.

Den gode vekslingen mellom dagtid og kveldstid er artig, og mulighetene blir større jo mer du tjener. Du kan forbedre restauranten din eller utvide menyen din, og etter hvert vil også enkelte kunder be deg om spesifikke oppskrifter. Ved å oppfylle disse ønskene åpner man enda flere muligheter og driver historien videre, noe som gjøres både over og under vann. Selv om dette er moro er det også her vi finner spillets store svakhet, for etter hvert blir det nesten litt for mange muligheter og ting som skal gjøres. Når dette skjer blir den gode tralten brutt, og det å drive sushirestauranten blir nesten mer kav enn moro. Det hele blir dermed noe oppsvulmet, men heldigvis er de fleste oppgavene nokså overkommelige likevel.

Selv om spillet handler om å dykke, er dette langt unna andre undervannsspill som Subnautica. Jo visst finnes det skumle dyr som hai og ål her også, men i det store og det hele er det både behagelige og pene svømmeturer som venter deg under havoverflaten. Jeg kan ikke si det sikkert av egen erfaring, men jeg vil tro dette spillet er mye mer imøtekommende for dem med talassofobi enn andre undervannsspill vi har sett de siste årene. Om du kaster seg ut på de sytti tusen favner vil du møte en fargerik og levende verden med mange spennende kriker og kroker å utforske, alt sammen presentert med en pikselgrafisk stil som passer godt overens med spillets generelle tone. Det er ikke den skarpeste pikselkunsten der ute, som man for eksempel ser i Sea of Stars, men den klarer absolutt å fange stemningen som utviklerne forsøker å formidle. Det må imidlertid presiseres at ytelsen på Switch ikke er den beste, med en del lugging og hakking med jevne mellomrom som forstyrrer flyten i tillegg til de lange lastetidene i denne versjonen. Ingenting kritisk, men fortsatt noe som forringer opplevelsen fra å bli optimal.

Det hele akkompagneres av utsøkt musikk med alt fra lo-fi, hip-hop og andre sjangere derimellom som sikrer den avslappende og gode stemningen. Å dykke med såpass deilig musikk på øret føles helt riktig, og beatsene som strømmer ut av høyttalerne eller glir som hånd i hanske sammen med de fantastiske mellomsekvensene er alltid fulltreffere. At musikken til Dave the Diver ikke er tilgjengelig for strømming ennå er rett og slett en skam.

Til tross for at spillet etter hvert byr på nesten litt for mye dill og dall når det kommer til innhold og gjøremål, samt enkelte ytelsesproblemer på Switch, er det vanskelig å ikke bli sjarmert og engasjert av Dave the Diver. Med en leken stil, fargerikt persongalleri og en herlig rytme som man rask kommer inn i er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor dette ble en sommerhit. Om du drømmer om en sydenferie med dykking eller er fysen på noen kreative sushioppskrifter, bør Dave the Diver absolutt sjekkes ut.

Score: 8/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *