Nintendo Switch Sports

I 2006 ble Wii Sports et folkefenomen. Tretten år etter det forrige spillet i serien er det endelig duket for en åndelig oppfølger.

Nintendo Switch Sports

Utvikler: Nintendo EPD

Utgiver: Nintendo

Plattform: Switch

Sjanger: Sport

Dato: 29. april 2022

Aldersgrense: 7 år

Sjelden har et spill blitt et folkefenomen som den gangen Nintendo lanserte Wii med sportspillet Wii Sports på kjøpet i slutten av 2006. Plutselig skulle både barnebarn og bestemor ha hver sin Wii slik at de kunne trene på tennis, boksing, golf, bowling og baseball i egen stue før de fikk besøk av venner og familie som skulle gruses i virtuell idrett. Ett av tidenes beste partyspill var et faktum, og årsaken lå i det enkle og intuitive kontrollsystemet som skulle bli både Wiis varemerke og brysomme gimmick. Fremfor å sette seg ned med en håndkontroller med altfor mange knapper kunne man nå stå oppreist i stua og veive med Wiimote for å gjøre de nødvendige bevegelsene i stedet. Konseptet var intuitivt, lettfattelig og ikke minst ekstremt moro, og det er ikke rart at Wii Sports ble en folkekjær favoritt til tross for sin enkle stil og begrensede utvalg av idretter.

I 2009 fikk vi oppfølgeren Wii Sports Resort, en vesentlig bedre oppfølger som inkluderte mange flere idretter og en forbedret Wiimote-teknologi takket være Wii Motion Plus. Siden den gang har det derimot vært stille fra Nintendos idrettsforbund (hvis vi ser bort fra en relansering på Wii U og treningsspill som Ring Fit Adventure), og dårlige kloner som Go Vacation har ikke vært i nærheten av å gjenskape den samme magien som Nintendo selv disket opp med. Nå er imidlertid tørketiden over, for endelig har Nintendo bestemt seg for å lage en åndelig oppfølger til Wii Sports-spillene.

Ettersom Wii for lengst er historie og Switch er den nye bestselgeren, har spillet passende nok fått navnet Nintendo Switch Sports. Det levner likevel liten tvil om at dette er et spill av samme ull som Wii Sports, og spillet kaster deg umiddelbart over et bylandskap hvor du kan velge mellom seks forskjellige aktiviteter. Her får du klassikere som tennis og bowling, lettere justerte versjoner av tidligere idretter som chanbara (sverdkamp), samt nyhetene volleyball, badminton og fotball. Seks idretter føles litt lite etter at Wii Sports Resorts ga oss 13 aktiviteter, men allerede til høsten vil man få en gratis oppdatering med golf, så det er håp om flere idretter i fremtiden.

Prinsippet i spillet er det samme som tidligere, hvor man bruker bevegelser fremfor knappetrykking for å styre figuren din i diverse idretter. Dette lykkes spillet for det meste med, men i enkelte idretter kreves det litt flere instrukser enn som så. Dette er med på å skape en større bredde av idretter og åpner for flere muligheter, men det kan også være med på å gjøre enkelte aktiviteter som fotball litt skumlere og terskelen høyere for de ferskeste spillerne. Dermed har ikke spillet den samme intuitive følelsen som sine forgjengere, selv om det heldigvis ikke skal mye til for å lære seg de ulike idrettsgrenene.

Når man først kommer i gang er det derimot mye moro å finne i Nintendo Switch Sports, og her har Nintendo langt på vei klart å finne tilbake til sin klassiske formel. Når to eller flere spillere havner i en flyt og spiller ballen intenst mellom seg i tennis eller fotball sitter latteren løst, og det er ingen tvil om at partyfaktoren er på plass her. I spillet bruker man Joy-Con-kontrollerne til å lese bevegelser, og dette viser seg å være et mye mer presist kontrollsystem enn det man noen gang fikk på Wii. Ettersom man bruker få knappetrykk under spillingen får man heller ingen nevneverdige problemer med Joy-Con-drifting (hvor kontrolleren leser bevegelser du ikke gjør som følger av dårlige materialer i selve kontrolleren). Dette er et vesentlig pluss i boka for spillet, selv om det egentlig ikke burde være det, siden Joy-Con-drifting ikke burde vært et problem i utgangspunktet.

De seks idrettene man har til disposisjon er tennis, volleyball, badminton, bowling, fotball og chanbara (sverdkamp). Tennis og bowling fungerer omtrentlig likt som i de gamle Wii Sports-spillene og vil uten tvil trekke et stort publikum, da de både er lette å forstå og morsomme å spille. I bowling kan man spille normale baner eller spesialbaner med hindre som må forseres, men det siste sitter ikke like godt som man skulle håpe på. Badminton kunne fort gitt en opplevelse av tennis light, men har likevel en helt annen spillestil som gjør det til en egen aktivitet med sitt eget særpreg. Idretten viser seg også å være overraskende moro med til tider intense kamper, noe som gjør seiersrusen ekstra stor. Volleyball er et annet morsomt tilskudd, men her krever kontrollsystemet litt mer av spilleren for at man skal klare å henge med i lengden. Chanbara er en festlig sverdduell-modus, men mangler det lille ekstra som holder på interessen etter de første kampene. Til sist får man fotball, hvor hver spiller må bruke to Joy-Cons for å løpe på banen og sparke en gigantisk ball i ren Rocket League-stil. Alternativt kan man spenne en Joy-Con fast til beinet og spille straffekonk. Selv om kontrollsystemet er lett nok å forstå mangler fotballen muligheten for taktikk og presist lagspill som man gjerne forbinder med fotball, og utfallet av fotballkampene føles dermed mer tilfeldige enn som resultatet av godt spill og godt samarbeid.

I Nintendo Switch Sports kan man spille alene, men det er naturligvis mer moro å spille sammen med opptil tre venner. En fin bonus denne gangen er at spillet kommer med støtte for spilling over internett, hvor man enten kan spille mot venner eller mot tilfeldige motstandere. Man kan også være flere spillere lokalt som spiller mot andre globalt, noe som også styrker spillet. Muligheten for å spille med andre over nettet har vist seg som en stor bonus i kjølvannet av pandemien vi fortsatt står i, og at man kan kombinere lokale venner med nett-spilling tjener til spillets fordel.

Som et ekstra insentiv til å spille over nett kan man låse opp kostymer og lignende til rollefiguren sin når man spiller sammen med andre på nettet. Dette gir nok spillet litt lengre levetid, og selv om det aldri føles som en essensiell del av spillet kommer det godt med, for mulighetene man har til å tilpasse klær og utseendet til sin egen spiller fra starten av er nokså begrensede. Pluss i boka for at spillet er blottet for mikrotransaksjoner og at disse tilleggene kun er kosmetiske.

At det skulle ta Nintendo så lang tid å lansere Nintendo Switch Sports er for meg en gåte, da dette er spillet vi burde fått servert allerede ved lansering i stedet for den ganske kjipe tech-demoen 1-2 Switch (som hadde ekstremt begrenset underholdningsverdi og kostet altfor mye). Dette er oppfølgeren mange Wii Sports-fans har ventet på, og det er ingen tvil om at Nintendo Switch Sports vil underholde i mange partysituasjoner og familiefester fremover. Det begrensede utvalget av idretter og et par halvhjertede idrettsgrener setter en liten demper på stemningen, men med gratis oppdateringer som golf i sikte er det lov å tro at dette er et spill som vil by på mye underholdning i tiden som kommer.

Score: 7/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *