Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 byr på så mye innlevelse at det nesten blir for mye av det gode, men når alt sitter får man en unik og enestående vakker opplevelse.

Red Dead Redemption 2

Utvikler: Rockstar Studios

Utgiver: Rockstar Games

Plattform: PC, PS4, Stadia, Xbox One

Sjanger: Action, eventyr, western

Dato: 26. oktober 2018

Aldersgrense: 18 år

Teksten er opprinnelig skrevet i desember 2018, og er her publisert på nytt i lettere revidert utgave.

Å si at Red Dead Redemption 2 er en av de største spillanseringene i 2018 er på grensen til å underdrive. Få titler har vært så etterlengtet og etterspurt blant fansen, og etter å ha pløyd meg gjennom det første Red Dead Redemption bare noen måneder i forkant har jeg fått en liten anelse om hvorfor. Western-spillet har en egen stemning og formidlingsevne som mange andre spill kan se langt etter, og det hjalp selvfølgelig at spillet så særdeles bra ut da det ble lansert i 2010.

Alt av promoteringsmateriale har fortalt oss at Red Dead Redemption 2 vil overgå forventningene våre. Større, bedre, høyere innlevelse, mer detaljert, penere og skarpere. Her har det med andre ord vært grunnlag for å håpe på et spill proppfullt av innhold.

For en gangs skyld har promoteringsmaterialet holdt det som ble lovet. Få spill gir deg en større og mer detaljert spillopplevelse med så stor grad av innlevelse som Red Dead Redemption 2. Dessuten hjelper det at spillet stiller med en knallsterk historieformidling.

Året er 1899. Det ville vesten er i ferd med å bli temmet, sivilisert og underlagt lover og regler. Lovløse menns dager er talte. Dette vet medlemmene i gjengen til Dutch van der Linde, men Dutchs tale- og formidlingsevne er så sterk at banden fortsetter å følge mannen i tykt og tynt. Sentral i denne gjengen er Arthur Morgan, en middelaldrende herremann som ikke har kjent noe annet liv enn det lovløse og som ser opp til Dutch nærmest som en farsfigur. Med loven i hælene og den ene tvilsomme avgjørelsen etter den andre må imidlertid også Arthur ta stilling til hva slags mann han vil være og hva slags ettermæle han vil etterlate seg.

Historien i Red Dead Redemption 2 er svært lang, og når sant skal sies er den faktisk for lang, særlig hvis man tar med epilogene. Likevel er dette en så velskrevet historie med nerve, detaljer, overraskelser og engasjerende driv at man lett lar seg rive med. Red Dead Redemption 2 er Rockstars første spill til dagens konsollgenerasjon så sant man ser bort ifra relanseringen av GTA V (et spill utviklet for forrige generasjon), og det er fantastisk å se at studioet ikke har holdt tilbake på mulighetene dette gir også på det narrative plan. Gjennom historiens gang vil du le, bli sint, kjenne sorg og på bitterhet over verdens urettferdighet. Red Dead Redemption 2 har få helter og vinnere, men mange tapere og uedle lømler. Det minner deg som spiller om at all romantisering til tross, så er nok dette ikke en tidsepoke du egentlig ville levd i om du bare tenker deg litt om.

Litt romantisering av epoken skal det likevel være lov å komme med, og det gjelder ikke minst når det kommer til den ville og vakre naturen det ville vesten har å tilby. Red Dead Redemption 2 ser usannsynlig bra ut, og det er nesten ufattelig at et spill som er så stort og innholdsrik kan tilby et like høyt grafisk detaljnivå over hele fjøla. Været i spillet er også imponerende, for før man vet ordet av det blir man fanget i en storm hvor lyn og torden herjer og trær brenner realistisk ned idet de blir truffet av lynet. Denne typen naturlige reaksjoner – ting brenner, vann følger naturlige strømninger, hestetestikler krymper i kulden – gjør det tekniske arbeidet i Red Dead Redemption 2 til et særdeles imponerende skue. I denne ville naturen er det flust av ville dyr, ville skoger og høye fjell, tørre marker og sumplandskap. Her er eksostunge industribyer og fullstendig urørt natur som ingen mann har satt sin fot i. Alt kan samhandles med, hvilket betyr at dine muligheter for jakt og fiske er svært store. Det kommer godt med, for både du og gjengen din trenger mat, skinn og andre råvarer fra naturen for å overleve.

Det er lagt stor vekt på innlevelse i Red Dead Redemption 2, og spillet fremstår dermed ikke bare som det mest ambisiøse westernspillet noensinne men også som en ekstremt detaljert simulator. Hver bidige handling og bevegelse er animert ned til minste detalj. Går man i spillet går man i normalt gangtempo, ikke “spill”-gåing som i praksis er løping slik vi er vant med fra andre spill. Å flå et dyr tar sin tid, og det samme gjør hestestell og matlaging. Det kan bli for mye av det gode for den som vil at ting skal gå fort, men her er også noe av Red Dead Redemption 2s styrke for den som velger å se det, nemlig den meditative stillheten mellom slagene.

For det er mye action å by på i Red Dead Redemption 2. Her kan banker, tog og diligencer ranes. Uskyldige forbipassende kan robbes, folk som har lånt penger kan “motiveres” til å betale tilbake, og rett som det er må man bare ty til våpnene for å forsvare seg fra konkurrerende bander og lovens lange arm. Om alt annet kjeder deg kan du alltids gå på jakt, spille poker eller prøve lykken i blackjack. Det er nok å finne på, men Read Dead Redemption 2s største svakhet er nok som i forgjengeren at oppdragene blir for like, særlig når det gjelder hovedhistorien. Selv om spillet legger opp til alternative fremgangsmåter reduseres oppdragene fort til en “skyt først, spør etterpå”-struktur.

Antallet skuespillere som har vært med i Red Dead Redemption 2 er formidabelt høyt, og man unngår med dette å høre litt for mange av de samme dialogene fra tilfeldig forbipasserende to ganger. Det har også vært en solid gjeng med i det musikalske arbeidet, og bakgrunnsmusikken i spillet er dermed akkurat så stemningsfull som den skal være til enhver tid.

Red Dead Redemption 2 er akkurat så ambisiøst som utviklerne ville ha det til i forkant. Problemet er derfor at spillet svarer akkurat til forventningene, men ikke noe mer enn det. Selv om graden av innlevelse og det tekniske detaljnivået er skyhøyt klarer spillet aldri å overraske. Likevel er det en spillteknisk bragd av de sjeldne, og så lenge du tåler at spill kan ta litt tid er det vanvittig mye å hente for pengene i spillet. I tillegg er historien av utsøkt klasse, og Red Dead Redemption 2 er et spill som sitter igjen i deg lenge etter at du er ferdig.

Score: 9/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *