Baba Is You

Baba is you. Flag is win. Game is fun. Fun is win. Baba is game. Baba is win.

Baba Is You

Utvikler: Hempuli

Utgiver: Hempuli

Plattform: Android, iOS, Linux, Mac, PC, Switch

Sjanger: Puzzle

Dato: 13. mars 2019

Aldersgrense: 3 år

Teksten er opprinnelig skrevet i desember 2019 og er her publisert på nytt i lettere revidert utgave.

Ferie er ikke bare tid for å sette seg ned med altfor mye god mat eller besøke slekt og venner både nært og fjernt til krampa tar deg. Det er også tiden for å ta igjen det tapte på bok-, film-, serie- og spillfronten. Men selv dette kan bli stort og omfattende, og behovet for noe litt enklere melder seg. I så fall er Baba Is You det perfekte spillet å plukke opp i ferien (og andre tidspunkt man ellers måtte trenge små avbrekk hvor man samtidig bryner de små grå).

Baba Is You er et énmannsprosjekt fra finske Arvi Teikari, også kjent som Hempuli. Spillet så dagens lys under Nordic Game Jam i 2017, hvor deltakerne skulle utvikle et konsept ut ifra gitte forutsetninger på rundt 40 timer. Teikari har stått for det meste bak spillet selv, og to år senere har han nå lansert et gåteløsningsspill litt utenom det vanlige.

I Baba Is You styrer du en liten, hvit skapning som går under navnet Baba (folk er litt uenige om hva slags skapning Baba egentlig er; noen sier en hund, andre en sau, andre noe helt annet igjen). Baba går fra bane til bane på et verdenskart. Hver bane består av noen hindre, samt noen ord satt sammen ved hjelp av bevegelige klosser. Disse klossene bestemmer reglene for den enkelte banen.

På den første banen begynner man med setningene «Baba Is You», «Rock Is Push», «Wall Is Stop» og «Flag Is Win». Disse fire setningene definerer reglene for banen, men reglene kan både tøyes og endres. For eksempel er det ingenting som hindrer deg fra å gå rundt hele banen og plukke opp flagget, siden reglene ikke sier noe om «Black Is Stop». Utfordringen i spillet ligger imidlertid i å justere på setningene slik at du kan komme deg frem til objektet definert som «Win». For eksempel kan man i det første brettet dytte på ordene slik at man får «Wall Is Win», og dermed ta på veggen i stedet for flagget for å vinne banen.

Konseptet er særdeles lettfattelig, og er samtidig genialt i sin enkelhet. Jeg sier «enkelhet», men det er bare tilsynelatende. Det tar nemlig ikke veldig lang tid før du som spiller kastes uti noen særdeles vanskelige baner, og Baba Is You er et spill hvor du virkelig får brynt dine små grå. Det er lett å bli imponert over Teikaris kreativitet, for dette er et spill hvor man må tenke utenfor de vanlige, etablerte begrensningene. Her er begrensningene kun definert av ordene på skjermen, samt din evne til å stokke om på dem.

Det hele pakkes inn i en simplistisk grafikk som ser ut som den er håndtegnet med blyanter. Det gir spillet et hjemmesnekret preg som passer godt, særlig med tanke på de begrensede rammene spillet ble til under. Det kan se billig ut, men det er supersjarmerende og litt søtt. Lyden er heller ikke så verst og passer godt til spillet, så sant man bare spiller i små økter av gangen. Det er noe man uansett bør gjøre med spillet, for Baba Is You er særdeles krevende. Faktisk er den bratte læringskurven spillets største ankepunkt, da man fort går fra de relativt enkle brettene til de som er så vriene at man må vente på en åpenbaring i drømme for å kunne løse dem.

At Baba Is You passer best i små doser om gangen, gjør at spillet er en perfekt match for Nintendo Switch. Her kan man lett ta opp konsollen på kortere turer, mens man venter eller lignende og bryne seg på en gåte eller to. «Perfekt til Switch» har blitt en klisjé de siste par årene, men i dette tilfellet er det virkelig ingen tvil om at plattform og spill hører perfekt sammen.

Så for å oppsummere kort: Baba is You. Baba is Game. Game is Fun. Game is Puzzle. Puzzle is Hard. Hard is Stop. Stop is Think. Think is Solve. Solve is Win. Baba is Win.

Score: 9/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *