Star Wars: Dark Forces Remaster

Nightdive Studios har tatt med sin ekspertise i oppussing av gamle spill til galaksen langt, langt borte…

Star Wars: Dark Forces Remaster

Utvikler: Nightdive Studios; LucasArts

Utgiver: Nightdive Studios

Plattform: PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S

Sjanger: Førstepersons skytespill

Dato: 28. februar 2024

Aldersgrense: 12 år

Nightdive Studios har funnet sin plass i spillbrasjen. De siste årene har studioet kastet seg over en rekke eldre spill og gjort det til sin spesialitet å overhale dem slik at titlene blir tilgjengelige for dagens spillere. I noen tilfeller, slik som fjorårets lansering av System Shock, snakker vi om en fullstendig gjenoppbygging av spill fra bunnen av. I andre tilfeller, som med relanseringene av spill i Quake- og Turok-seriene, har de lagt seg på ei linje hvor essensen av de gamle spillene ivaretas, samtidig som at relanseringene får nyvinninger som strålesporing og oppdaterte teksturer.

Star Wars: Dark Forces Remaster befinner seg i sistnevnte kategori, og er samtidig nok et eksempel på hvorfor Nightdives prosjekter står så høyt i kurs. Her får vi nemlig servert en oppusset utgave av det originale spillet som føles både gammel og ny på en og samme tid. Resultatet er et spill som unektelig føles som et skytespill fra 90-tallet, men som samtidig har en moderne touch over seg.

Dark Forces ble opprinnelig lansert til PC og Mac i 1995 av LucasArts og ble raskt en klassiker (PlayStation-versjonen som kom ut i 1996 var derimot i en langt røffere teknisk stand og fikk dermed mindre applaus). Som med en rekke andre spill på den tiden er det tydelig at det originale Doom var den fremste inspirasjonskilden, men ved hjelp av sin egenutviklede Jedi-grafikkmotor sørget Dark Forces for å videreutvikle formelen fremfor å bare plagiere den. Dermed fikk spillerne et førstepersons skytespill i Star Wars-setting hvor man fulgte leiesoldaten Kyle Katarn på hans oppdrag for Opprørsalliansen, hvor eventyret kunne by på baner i flere lag og nivåer, ulike skytevåpen og navigasjon i høyt tempo. Kyle Katarn ble en såpass populær figur at hans historie fortsatte i flere spill videre, som etter hvert skiftet navn fra Dark Forces til Jedi Knight.

Med Dark Forces Remaster er alt knyttet til originalens historie, spillmekanikker og banedesign ivaretatt. Dermed får du servert den samme fortellingen om Kyle Katarn som gradvis nøster opp i Imperiets Dark Trooper-prosjekt, noe som byr på stjeling av Dødstjerne-tegninger, slå en Kell-drage med bare nevene og foreta akrobatiske øvelser i trange omgivelser. Sistnevnte er helt klart den delen av det originale designet som har surnet mest, men Nightdives mål er å fremme den originale spillopplevelsen så godt som mulig, inkludert alle dens blemmer.

Måten dette gjøres på er takket være en nøye gjennomtenkt kombinasjon av retro og moderne teknologi. Oppløsningen er vesentlig høyere og teksturene har fått en solid overhaling som gjør at det klassiske designet får komme til syne, men banedesignet, musikken, stemmene og «ånden» er fortsatt trygt fundert i 90-tallet. Man ser at dette hører hjemme i en eldre del av spillhistorien, men det ser samtidig ikke vondt ut for det moderne øyet. Når dette kombineres med fiender som er animert i 2D får det hele en sammenblanding av gammelt og nytt som har sin egen sjarm og stil som det er lett å få sansen for, spesielt hvis man har spilt det originale spillet fra før. Og om det nye designet ikke skulle tiltale deg, kan du alltids trykke på en knapp (F2 i PC-versjonen) for å spille spillet med det klassiske utseendet.

Selv om det fortsatt er synlig at spillet er gammelt, kan man se at Nightdive langt ifra har ligget på latsiden når de har drevet med oppussingsarbeidet. Dette kommer særlig til syne i de animerte mellomsekvensene. Vi snakker ikke om fullskala filmscener her, men disse sekvensene bør likevel på mer innlevelse og en dypere historiefortelling i originalspillet. I den oppussede utgaven ser vi hvordan disse scenene er tegnet på nytt med en skarp stil som igjen viser en trofasthet og forkjærlighet for kildematerialet. Dette gjelder også de faktiske animerte filmsnuttene med Dark Trooper på samlebånd, hvor skillet mellom gammel og ny animasjon blir åpenbart.

Det er også flere valgmuligheter i menyene som byr på det lille ekstra. På lydfronten er det mulig å velge mellom MIDI og det noe mer obskure OPL3, og selv om begge deler fungerer greit må det presiseres at ingen av dem er 100% på nivå med originalen. Langt bedre er mulighetene for å skru av og på vugging mens man går, våpenvalg har blitt lettere, og støtte for håndkontroll er også enkelt å få til dersom man ønsker det (eller spiller på konsoll).

Det er kjekt å se at Nightdive Studios også legger ned innsats når det kommer til bonusinnhold, hvor rosinen i pølsa er et bonusbrett kalt The Avenger. Dette er en bane der Kyle Katarn må infiltrere en Star Destroyer ved samme navn, og banen har blitt myteomspunnet fordi den var tilgjengelig for gjennomspilling på CES-messen før lansering, men deretter ble fjernet fordi den ble ansett for å være for vanskelig. Nå kan imidlertid gamle og nye fans bedømme dette selv.

Star Wars: Dark Forces Remaster er akkurat det jeg ønsker meg av en god oppussing av et gammelt spill, der gammel og ny teknologi blandes på smakfullt vis for å skape en spillopplevelse som fremhever det klassiske designet uten at det føles vondt eller tungvidt å spille det. Nightdive Studios har funnet en nærmest perfekt balansegang her, og selv om spillet fortsatt krever at man har en viss toleranse for 90-tallsdesign (inkludert dårlig plattforming) er dette helt klart med på å gjøre Kyle Katarns første (og kanskje beste) eventyr tilgjengelig for enda flere Star Wars-fans.

Score: 8/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *