Venba

I Venba kombineres fortellingen om en innvandrerfamilies ferd til Canada med en kulinarisk reise.

Venba

Utvikler: Visai Games

Utgiver: Visai Games

Plattform: PC, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S

Sjanger: Puzzle, visual novel

Dato: 31. juli 2023

Aldersgrense: 7 år

Mat er kultur. Lokale matvaner og retter har oppstått gjennom generasjoner av mennesker som har spist, levd og opplevd livet sammen på det lokale stedet, og mat er dermed med på å videreformidle historie og tradisjoner så vel som å opprettholde liv og helse. Reiser man til en ny og ukjent del av verden går man derfor glipp av minst halvparten av hva den lokale kulturen har å by på om man kun forholder seg til «det kjente og trygge», bedre kjent som hurtigmat.

Fordi mat er kultur, tradisjoner og historie er det naturlig at dette er en del av livet folk som reiser til utlandet ønsker å ta vare på. Selvsagt skal man tilpasse seg sitt nye liv og tilegne seg lokale mattradisjoner (da blir man jo tross alt bedre kjent med sin nye kultur), men gjennom mat opprettholder man også en kobling til sin gamle identitet og sitt opphav. Under min egen oppvekst ble dette konkretisert gjennom den norske julematen, hvor pinnekjøttet måtte importeres, saltes og tørkes en måned før jul. Slik spredte lukten av den kommende delikatessen seg i gangen gjennom adventstiden, og i voksen alder er lukten av pinnekjøtt fortsatt den ene konkrete tingen som garantert gir meg julestemning.

Venba er et koselig og samtidig alvorstynget lite indiespill som tar for seg nettopp denne problemstillingen. Ved å følge historien til tittelrolleinnehaveren på hennes reise fra India til Canada sammen med mannen for å skape et nytt og bedre liv får vi innblikk i gnisningene som oppstår når man flytter mellom kulturer. Hvordan skal man få innpass i det nye samfunnet? Hvilke vaner og tradisjoner skal man ta vare på, og hvordan tar vi vare på det som vi mener er verdt å bevare? Hvordan videreformidler vi våre røtter og tradisjoner til neste generasjon når de blir født i dette nye landet? Hva gjør man når sønnen vil skille seg minst mulig ut fra vennene sine og skyver deg og opphavskulturen sin til side?

Dette er problemstillinger som immigranter til alle tider har måtte bryne seg på, og til dels også vi som har vokst opp som eller oppdratt tredjekulturbarn. Uten at jeg akkurat kan påstå å ha hatt like dramatiske opplevelser som det vår hovedperson og familien opplever, er det nok resonans i egne erfaringer til at jeg kjenner igjen flere av historiens tema. Dette gjør naturligvis at historien treffer ekstra godt hos meg, uten at jeg dermed kan si at den vil oppnå samme effekt hos andre. Jeg vil i hvert fall hevde at spillet formidler sitt budskap på en god måte på den knappe halvannen timen det tar å fullføre spillet, og med tanke på spillets korte varighet anbefales det også å ta hele spillet i ett jafs slik at opplevelsen fester seg bedre.

Som det viktigste kontaktpunktet med sin tamilske bakgrunn lager Venba mat basert på morens gamle oppskrifter, og det er her du som spiller tar aktiv del i spillet. Ved hjelp av delvis uleselige oppskrifter må du finne ut hvilken rekkefølge ingrediensene skal tilberedes i, hvordan råvarene skal bearbeides før de blandes med resten av maten og hva slags temperatur maten skal tilberedes på. Det fine her er at spillet ikke straffer deg dersom du gjør feil, slik at du står fritt til å prøve og feile så mange ganger du vil uten at spillet kaster deg ut av den grunn. Når dette kombineres med at maten er presentert på så herlig og delikat vis at du nesten kan lukte de sterke krydderne og urtene gjennom TV-skjermen, presterer Venba å formidle matglede på utmerket vis.

Det hele pakkes inn i en enkel og samtidig vakker grafisk stil som sjarmerer og rammer inn fortellingen på en fin måte. Når dette så kombineres med musikalske toner fra den indiske halvøy er den gode stemningen aldri langt unna, selv når historien tar mer dramatiske eller triste vendinger. Musikkutvalget kunne med fordel vært enda større, men det som er til stede i spillet fungerer absolutt til formålet.

Venba er et enkelt lite spill hvor det ikke er vanskelig å skimte glimt av utviklernes egne bakgrunner og problemstillinger de muligens har måtte stri med selv gjennom årenes løp. Dette gjør indiespillet til et verdig bidrag i et ellers travelt spillår, og med så mange store spill på programmet skader det absolutt ikke med en liten eksotisk perle som kan fordøyes på en kveld. Spillet er riktignok mest en fortelling som benytter spillmekanikker til å utvide historien, noe som betyr at dette ikke er spillet som aktiviserer spilleren mest, men om du har sansen for gode fortellinger i spillformat eller levende digitale gjengivelser av lekker mat er Venba absolutt verdt oppmerksomheten din.

Score: 8/10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *